Tags

Related Posts

Share This

Starte bedrift i Silicon Valley

Som IT-mann og startup-interessert så har jeg alltid likt tanken på å starte bedrift i Silicon Valley, og I oktober 2012 dro jeg på en pilgrimsreise til San Francisco. Det var en inspirerende og veldig lærerik tur med besøk innom bla. norske Innovation House og Stanford i Palo Alto + andre gode opplevelser nedover vestkysten.

Før avreise avtalte vi en prat med to veldig hyggelige damer som begge drev business i området rundt Palo Alto. May Kristin hadde nettopp flyttet til California, mens Sarah hadde vært der i 25 år. Begge hadde mange erfaringer å dele om hvordan det var å bo, leve og drive business i Silicon Valley.
 

 

Her er noen «key take-aways» fra Silicon Valley:

 

SELSKAPSSTART: Potensielt optimal rigging for tech startups som vil ut i verden:
– Start i Norge, bruk støtteordninger fra IN og bygg basisprodukt.
– Reinkorporer selskapet i Silicon Valley/Delaware, og flytt alle rettigheter hit (får ikke investorer med IPR i norge).
– Om mulig behold selskapet i Norge for R&D, men som datterselskap av av det amerikanske selskapet. Hvorfor? Fordi R&D er veldig kostbart i Silicon Valley (snitt grunnlønn for utvikler = $125’/år), og fordi det finnes gode støtteordninger i Norge (skattfunn, ifu etc.).
– Ta også del i de norske ordningene som finnes i Palo Alto = arbeidet som gjøres av Innovation House, samt inkubatorordningene.

VISUM: Bruk norske kontakter og advokater for å skaffe visum. Advokatkontoene hjelper deg med visum – som regel til fast pris. Råd: Ikke spar på pengene her – få det riktig første gang.Det finnes mange typer visa – her er noen av dem:

Business visa fordrer at du kan vise til at selskapet har nok kapital til å finansiere egen lønn etc. = ca. $200′ ved start). Relativt enkelt å få denne typen visa.
Investor visa gir innpass for en investor som kan vise til > $150-200 privat kapital som skal investeres i et amerikansk selskap. Jeg tror dette også kan brukes ved investering i eget selskap). Relativt enkelt å få denne typen visa.
Arbeidsvisa – kan være utfordrende å få rent arbeidsvisum – må få arbeidsgiver til å dekke dette (?). Arbeidsgiver må være solid.
Executive employed at foregn company with US branch (eller noe slikt) – nærmest garantert visa. Kan konverteres til greencard etter kort tid.
Hvis noen har mer info/korreksjoner om visa her så suppler gjerne!

GROVE KOSTNADSOVERSLAG VED Å ETABLERE OG DRIVE I SILICON VALLEY: Bruk en amerikansk forretningsfører (f.eks. May Kristin eller Sarah) til å få hjulene i gang.

Estimerte kostnader: $10′ i etablering og oppstartshjelp, samt 1,5-2′ pr. måned for regnskap og enkel payroll (1 ansatt).